Liviu Turcu

Liviu Turcu s-a născut la 12 iulie 1948, la Galați. Absolvent al Facultății de Filozofie, Secția Sociologie a Universității București. Doctorat în filozofie, în 1977, la Universitatea din București.
Cercetător științific la Institutul de Studii și Cercetări pentru Prognoza Economică. Asistent universitar la Universitatea din București.
În 1976, în timp ce se afla în „rezerva de cadre” a Ministerului de Externe, a fost cooptat in Serviciul de informații externe (DIE, ulterior CIE).
A fost implicat în activități informativ operative în domeniul politico-economic, sub acoperirea diplo- matică a Ministerului de Externe, în SUA, Austria, Elveția, Spania, Danemarca și pe lângă organisme internaționale ale ONU.
În ianuarie 1989, pe când se afla în misiune temporară la Viena, a solicitat azil politic în SUA. Liviu Turcu a rămas în Occident și a cerut azil politic nu din motive de ordin personal, ci pentru a deveni un opozant activ al fostului regim politic dictatorial, prin desfășurarea de activități menite să contribuie la căderea/schimbarea regimului lui Nicolae Ceaușescu. Principalele mijloace folosite au fost contactele/întâlnirile cu factorii politici decizionali importanți ai democrațiilor occidentale (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada) ca și luările de poziție critice publice prin intermediul mass mediei internaționale.
La 11 iulie 1989, Liviu Turcu a fost condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Militar Teritorial București.
La 1 octombrie 1990, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul extraordinar declarat de Procurorul General împotriva sentinței din 11 iulie 1989 a Tribunalului Militar Teritorial București și a casat Hotărârea anterioară.
În interviul apărut în ziarul american The Washington Times în toamna anului 1989, Liviu Turcu a fost primul analist care a prevăzut în mass-media din SUA că schimbarea regimului de la București se va realiza prin mișcări violente de stradă și că Ion Iliescu va fi șeful primului regim postceausist.
Ca recunoaștere publică a expertizei analitice și a calității de opozant activ al regimului dictatorial, a fost invitat/audiat de două ori în Congresul Statelor Unite.

Afișez singurul rezultat