DODO NIȚĂ

 

Dodo Niţă s-a născut la Bucureşti, în 1964. A trăit la Slatina până în 1971, când familia sa s-a mutat la Craiova. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova în 1987 şi trăieşte şi astăzi în Cetatea Banilor.

Îndrăgostit de mic de benzi desenate, şi-a cultivat pasiunea de-a lungul anilor, ajungând cel mai cunoscut promotor al celei de-a noua arte din România, precum şi fondatorul aparatului critic al acesteia. A publicat Istoria Benzii Desenate româneşti, Dicţionarul Benzii Desenate din România, Paradigmele Paraliteraturii, Europa Benzilor Desenate, Tintin en Roumanie, precum şi monografiile celor mai valoroşi autori BD de la noi: Livia Rusz, Puiu Manu, Sandu Florea, Burschi Gruder.

Unele din aceste volume au fost traduse în franceză, engleză, suedeză şi maghiară.

Dodo Niţă a tradus din limba franceză mai multe albume de benzi desenate de Juillard & Cothias (Cele 7 vieţi ale şoimului) Hergé (Tintin), Morris (Lucky Luke), Paulo Monteiro (Dragostea mea infinită pentru tine).

Pentru contribuţia sa la promovarea limbii şi culturii franceze în România, Dodo Niţă a primit în anul 2000 titlul de Cavaler al Ordinului Les Palmes Academiques ((Franţa), iar în 2006 pe cel de Cavaler al Ordinului Leopold al II-lea (Belgia).

Alte cărţi publicate:

Extravagantul Vlad Muşatescu, editura MJM Craiova, 2002

Dealu Turcesii, povestiri fantastice, editura Aius, Craiova, 2015. 

Afișez singurul rezultat